DUIKEN IN NEDERLAND

In Nederland vind je meer dan 150 duikplaatsen. De Grevelingen en de Oosterschelde zijn bekende stekken met mooi onderwaterleven. En de zoetwaterplassen, verspreid door het hele land, bieden ook volop mogelijkheden.

Duiken in Nederland is mooier dan je denkt! Wist je dat er iedere week duikers uit bijvoorbeeld Frankrijk, Duitsland, België en Zwitserland naar Nederland komen voor het prachtige onderwaterleven in de Oosterschelde en Grevelingen?

Vooral in Zeeland is het onderwaterleven heel gevarieerd. Je komt er bijvoorbeeld zeesterren, anemonen, platvissen, zeebaarzen, anjelieren, palingen, garnalen en fikse kreeften tegen. Er zijn zelfs duikers die zich helemaal focussen op zeeslakken – ze zijn er in veel soorten, kleuren en vormen.

In het voorjaar, tussen april en juni, gaan duikers op pad om de sepia’s (inktvis-achtigen, die ook wel zeekat worden genoemd) te zien, die in de Oosterschelde komen paren.

Ook in de zoetwaterplassen van Nederland is het goed duiken. Je deelt het water met bijvoorbeeld grote snoeken, indrukwekkende scholen baarzen en rivierkreeften. De onderwaterlandschappen zijn vaak ook een plaatje: wanneer zonnestralen boven je hoofd spelen met in het water hangende boomwortels en je ziet hoe een snoek een school jonge baarsjes opjaagt – ben je echt even in een heel andere wereld!

Klik op de kaart en ontdek de duikplaatsen van Nederland

Scroll naar boven